Zhodnotenie sezóny dorastu

Tím dorastu v sezóne 2022/2023 viedol v pozícii hlavného trénera Martin Petný. Jeho asistentom bol najskôr Tomáš Nádašdi, na konci kalendárneho roka však prišlo k zmene a od januára 2023 už Petnému sekundoval Michal Tomašec. Hlavného trénera žilinského dorastu sme požiadali o zhodnotenie uplynulého súťažného ročníka.

Martin Petný: „Sezónu sme začali osemtýždňovou letnou prípravou a následne mali chalani tri týždne voľno. Do prípravy sme sa vrátili 20. júla 2022 a od 25. júla 2022 sme začali aj s prípravou na ľade. V predsúťažnom období sme odohrali viacero kvalitných zápasov, kde sa nám aj výsledkovo darilo.

Na sezónu 22/23 sa zmenil formát dorasteneckej súťaže, kde základnú časť tvorilo 30 kôl a následne sa podľa umiestnenia rozdelila tabuľka na skupiny o záverečný turnaj Final Four o majstra, a na skupinu baráže, ktorá bola doplnená o družstva z prvej ligy. Do nadstavbovej časti postupovalo 10 družstiev, do barážovej naopak padlo 6. Z toho vyplýval aj náš cieľ na základnú - a to umiestniť sa do desiateho miesta a vyhnúť sa tak bojom o záchranu v barážovej skupine. Tento cieľ sa nám splniť podarilo a v základnej časti sme skončili na 8. mieste. S touto časťou sezóny sme boli spokojní.

Keďže do nadstavbovej časti sa prenášali body, ktoré ste uhrali so súpermi z hornej desiatky, naša šanca na postup medzi štyroch najlepších bola už len teoretická. Preto sme si na ďalšiu časť sezóny stanovili cieľ odohrať čo najviac kvalitných zápasov s dobrou hrou, zapracovať do družstva hráčov z kategórie starších žiakov, a tak si chystať družstvo na ďalšiu sezónu. To sa nám podarilo len čiastočne, pretože starší žiaci hrali o postup na záverečný turnaj o majstra Slovenska, čo sa im aj podarilo a gratulujeme im k tomuto skvelému výsledku.

V tejto fáze sezóny tak došlo k posunom hráčov, či už smerom hore (juniorka), alebo dole k starším žiakom (postup na MMSR). Odchodom týchto hráčov nám na ľade, a hlavne v kabíne, výrazne chýbali lídri, ktorí by družstvo ťahali. Výsledkovo, ale najmä herne sme sa v tejto časti sezóny výrazne trápili. Presuny týchto hráčov výrazne ovplyvnili pracovnú morálku, celkovú klímu a zanietenie družstva. Nasadenie a prístup hráčov bolo mnohokrát neadekvátne a absolútne nespĺňalo kritéria pre extraligu dorastu. To nás veľmi mrzí, pretože v družstve určite zostala kvalita, ale mentálne nastavenie chlapcov a pracovná morálka výrazne negatívne ovplyvnila potenciál, ktorý chlapci majú. Z tohto hľadiska sme boli s druhou časťou sezóny nespokojní. Avšak, z nášho presvedčenia, ktoré sme sa snažili vštepovať aj chlapcom, že každá skúsenosť, a najmä tá negatívna, je dobrá, ak sa z nej vieme poučiť, verím, že aj toto bude takým prípadom a chlapci aj my sa z nej poučíme.

Celkovo teda hodnotíme sezónu spolovice pozitívne, kde sa nám podarilo splniť primárny cieľ a to vyhnúť sa bojom o záchranu v extralige. Žiaľ, na druhej strane, nemôžme byť spokojní s druhou polovicou sezóny a musíme ju hodnotiť negatívne. V nej sme skončili na 10. mieste a neboli sme ochotní a dostatočne zanietení, tvrdo pracovať a zlepšovať sa.

Za sezónu chlapcom ďakujeme, prajeme im veľa úspechov v tej ďalšej a pevne veríme, že bola pre nich rovnako poučná ako pre nás.“