Hokejový brankár Vyletelka pred ďalším rokom v zámorí: Prioritne sa sústredím na vysokú školu

Do Ameriky odcestoval ako posledný zo Žilinčanov za ďalším hokejovo – študijným dobrodružstvom. Mládežnícky reprezentačný brankár, dvadsaťročný, Samuel Vyletelka nám pred odchodom do zámoria porozprával o svojich plánoch pred novou sezónou.

Prečo ste tak dlho zostali v Žiline, prakticky ste tu boli vyše rok a pol?

Plánoval som hrať juniorský hokej ešte počas začiatku tohto roka, no hráčov ako ja na víza do krajiny nepúšťali. Vyšlo to až teraz, keď idem hrať vysokoškolský hokej na študentské víza, ktorá zohľadňuje určitú výnimku pre študentov.

Nedalo sa skúsiť angažmán napríklad v slovenskej extralige?

Svojím spôsobom to tak nebolo, pretože som bol akoby členom tímu Dukly Trenčín, no nemohol som s nimi uzavrieť nejaký kontrakt. Na škole platí, že musím mať status amatéra a potom by sa nedal hrať univerzitný hokej.

Koľko je aktuálne Žilinčanov v Amerike, ktorí popri škole hrávajú hokej?

Je tam obranca Marek Korenčík, ktorý hrá o divíziu vyššie na východe a ja som tak v strede pri Minneapolise. Ešte je na strednej škole Marek Súkeník zo Žilinčanov, no toho ja príliš nepoznám.

Ako bude prebiehať váš prvý rok na vysokej škole?

Chystám sa na menšiu vysokú školu, kde som si vybral odbor manažment. Hokejové sezóny sú o čosi kratšie, lebo športy na univerzite sú rozdelené na jarné, jesenné a zimné. Nám sezóna začne až v októbri a končí v strede marca.

Dá sa dostať z týchto líg aj do NHL či naopak by ste si v pohode zachytali slovenskú ligu?

Je to všetko o určitom progrese. Uvediem príklad Tylera Parksa, ktorý minulý ročník v Slovane podával výborné výkony a taktiež hral nižšiu divíziu NCAA. História si pamätá aj hráčov, ktorí sa dostali do NHL, no ja zatiaľ nemyslím tak vysoko. Hrám v dobrom klube, máme vysoké ambície a chceme spraviť dobrý výsledok.

Žijete aktuálne v Minnesote ako mladučký študent. Nie je to krok vzad v rámci vašej hokejovej kariéry?

Určite nie, mesto ako aj štát ponúka iný pohľad na život. Neviem ako sa bude vyvíjať moja kariéra, ale chcem mať v rukách istotu, že viem vďaka štúdiu prepnúť ihneď na bežný život a vedieť sa v ňom zaradiť. To pre mnohých profesionálnych hokejistov býva ťažké. Asi netreba nikomu hovoriť, že vzdelanie v USA je na vysokej úrovni.

V tíme budete jediný Európan?

Mal som byť s jedným Slovákom, no napokon sa rozhodol pre iný klub. Máme v tíme staršieho Švéda, ku ktorému pribudne jeho mladší brat. Ostatok tvoria čisto Američania.

Aká bola vaša letná príprava?

Celú sezónu som v Dukle Trenčín, no mal som odohrať ešte zápasy za Žilinskú univerzitu a odohral som za ňu turnaj v Rumunsku. Teda mám za sebou štyri zápasy, čo nie je nič extra, ale vzhľadom k situácií aspoň čosi. Tiež som chodil chytať trikrát týždenne Petrovi Cehlárikovi a Marekovi Hrivíkovi. K tomu som si robil veci, ktoré mi poslali v rámci plánu z univerzity.

Často spomínate na trenčiansku Duklu. Tam by ste si verili chytať extraligu?

Áno, keďže som bol v tréningovom procese „áčka“, tak ako ďalší chalani, ale v tíme boli starší a skúsenejší brankári, ktorí mali v tíme jasnú pozíciu. Ja som bol hlavne rád, že som mohol naberať skúsenosti od brankárov a hráčov ako Michal Valent alebo Connor Lacouvee a zároveň pracovať s trénerom brankárov Petrom Kosom.

Cesta do národného tímu mužov je však pre vás azda utópiou?

Odchytal som majstrovstvá sveta do 18 či 20 rokov, no cesta do národného tímu je úplne niekde inde. Štyri roky sa sústredím na vysokú školu, potom sa nebránim rôznym možnostiam. Ak by bola šanca ostal by som v Amerike, kde by mohol byť kontrakt v AHL či ECHL. Otázka je, čo Európa a hlavne aké budú moje výkony?

Aký je život v Amerike s porovnaním toho v Žiline?

Veľa ľudí sa ma doma pýta túto otázku. Amerika je oproti Žiline úplne iný život, iná kultúra, mentalita, zmýšľanie a nastavenie ľudí je totálne iné. Všetci máme určité pozitíva i negatíva, takže porovnávať to jednoducho nejde.

Vraj je vašou veľkou vášňou golf, ako ste sa k nemu dostali?

Mal som 10 rokov, keď som začal na Táľoch, kde som neskôr chodil aj na golfové tábory. Tento rok som sa začal tomuto športu viac venovať, chodil som na turnaje a skúsil som aj Medzinárodné Majstrovstvá Slovenska juniorov. Boli na Táloch, teda v mojom domovskom klube. Dobrou hrou na turnajoch som splnil hendikepový limit a mohol som sa zúčastniť. Hlavne som sa chcel porovnať s golfovou špičkou a vidieť, aký je vrcholový golf čo mi aj vyšlo, výsledok nebol podstatný.

Domov do Žiliny by ste mali prísť v máji 2022, s čím budete vtedy spokojný?

Ak budem hlavne zdravý, bude sa nám dariť v klube a odchytám dobré zápasy. Hlavne sa chcem pozrieť do zrkadla a povedať si, že som spravil maximum, aby sa mi podaril určitý úspech.

Juraj Vnuk

Snímky Daniel Stehlík


Fotogaléria