Žilinskí odchovanci v KHL (2. diel)

V prvej časti článku o odchovancoch žilinského hokeja, ktorí si zahrali v Kontinentálnej hokejovej lige sme si priblížili pôsobenie bratského dua Róbert a Ronald Petrovickí. Dnes si „posvietime“ na trio ich nasledovníkov v zložení  Lukáš Cingel, Marek Hrivík a Dominik Rehák.

Lukáša Cingela (1992) si v roku 2010 vybral v „kontinentálnom“ drafte v 7. kole zo 168. miesta Automobilist Jekaterinburg, no premiéru v KHL absolvoval až v sezóne 2012/2013 v drese HC LEV Praha. Pred príchodom k „levom“ mal tento talentovaný útočníkna svojom konte dve sezóny v kanadskej juniorskej QMJHL v tíme Baie-Comeau Drakkar, ako aj účasť na MS 2010 hráčov do 18 rokov, kde bol zaradený medzi trojicu najlepších Slovákov na šampionáte. Prvý rok v drese Pražanov odohral v základnej časti KHL 15 duelov (1+0), ďalšie tri zápasy si na svoje konto pripísal v play-off bez bodového zisku. V nasledujúcom ročníku navýšil zápasovú porciu na 41 stretnutí v základnej časti (2+2) a 18 duelov v nadstavbových bojoch o Gagarinov pohár (2+1). Napokon sa so svojim tímom  prebojoval až do finále, kde však v rozhodujúcom siedmom zápase podľahol 7:4 Metallurgu Magnitogorsk. Krátko po zisku vicemajstrovského titulu majitelia HC LEV Praha oficiálne potvrdili neúčasť v KHL 2014/2015 z finančných dôvodov, a tak sa Cingel rozhodol pokračovať v kariére v pražskej Sparte. Za sebou má už ôsmu sezónu v najvyššej českej súťaži, kde aktuálne oblieka dres. HK Hradec Králové. „V HC LEV som v prvej sezóne hrával minimálne, no stále som čakal na svoju šancu. Tá prišla po obmene tímu a som šťastný, že som si napokon mohol zahrať aj vo finále KHL,“ povedal slovenský forvard a dodal: „V konkurencii hokejových i futbalových klubov Sparta a Slávia bolo najskôr ťažké získať si v Prahe divácku priazeň. Postupne však ľudia začali na naše zápasy chodiť a na tretie finále prišlo takmer 17-tisíc divákov, čo bol nový rekord KHL. Bolo to úžasné. Celá hala mala na sebe biele tričká a hnala nás dopredu. Niečo také som nezažil. Ľudia pri našich šanciach a góloch skákali, ba doslova revali. Priznám sa, že z tej atmosféry som mal zimomriavky.“

V roku 2010 sa na drafte KHL objavilo aj meno ďalšieho žilinského odchovanca - Mareka Hrivíka (1991), ktorého si ešte pred Cingelom vybral v 5. kole zo 118. miesta celkovo kazašský hokejový klub Barys Astana. „Hrivo“ však zostal pôsobiť v zámorí, kde sa počas deviatich sezón snažil vybojovať miesto v zostave tímov z NHL. Počas leta 2018 sa rozhodol pre návrat do Európy a špekulovalo sa, že zakotví u slovenského účastníka KHL – v Slovane Bratislava. Napokon sa dohodol na zmluve s Viťazom Podoľsk, v ktorého drese stihol odohrať 26 duelov s bilanciou 8 gólov a 7 asistencií. Pred Vianocami sa s vedením klubu z predmestia Moskvy dohodol na rozviazaní kontraktu kvôli pretrvávajúcim zdravotným problémom. „V Podoľsku bolo všetko v poriadku, kým sa mi nevrátili zdravotné problémy, ktoré v posledných zápasoch určite ovplyvnili moje výkony. Nemohol som hrať naplno a v Rusku nebola dostatočná zdravotná starostlivosť, odborníci, priestor a čas na to, aby som sa dal dokopy,“ uviedol Hrivík. Odborníci dlho nevedeli zistiť príčinu jeho problémov, o ktorých sa domnievali, že sú následkom predošlých otrasov mozgu. Špekulovalo sa dokonca o ukončení športovej kariéry. Pravý dôvod odhalili a „vyriešili“ až špecialisti na neurologickej klinike v americkej Minnesote – starosti mu robili krk a oči. Do začiatku nového ročníka sa našťastie stihol dať zdravotne do poriadku a hoci mal dvojročný kontrakt s Viťazom pôvodne „zrušený“ len do konca sezóny, v hokejovej misii pokračoval vo švédskom Leksands IF. Vyšla mu najmä druhá sezóna, keď zvíťazil v kanadskom bodovaní celej súťaže a získal aj ocenenie pre najužitočnejšieho hráča SHL 2020/2021. Ešte pred majstrovstvami sveta 2021 v Rige, na ktorých patril medzi lídrov slovenskej reprezentácie, podpísal opäť kontrakt s tímom KHL – tentokrát s Torpedom Nižnij Novgorod.  „Marek by mal byť oživením nášho útoku. Je to talentovaný útočník, ktorý má všetky predpoklady, aby sa stal produktívnym centrom Torpeda. Má dobré fyzické parametre, výborne korčuľuje a vyniká aj schopnosťou nájsť spoluhráča vo výhodnej streleckej pozícii. Navyše je schopný hrať viac než 20 minút za zápas a aj to je pre nás dôležité,“ pochvaľoval si hlavný tréner Torpeda David Nemirovsky. Dúfajme, že sa mu bude v tíme z piateho najväčšieho ruského mesta dariť minimálne tak ako vo Švédsku či na uplynulých MS.

Atmosféru KHL okúsil aj útočník Dominik Rehák (1995), ktorý v sezóne 2014/2015 absolvoval 10 zápasov (strelil jeden gól) v drese bratislavského Slovana. „Hneď prvý zápas v KHL som nastúpil proti nabitému Petrohradu, za ktorý hral napríklad hviezdny Ilia Kovaľčuk. Z ďalších slávnych hokejistov som si v kontinentálnej lige zahral proti Panarinovi, Radulovovi, Arťuchinovi, či Da Costovi. V Slovane boli mojimi spoluhráčmi Ladislav Nagy, Michal Vondrka, Tomáš Netík, Tomáš Surový, Cam Barker či Jaroslav Janus, ale úplne top hokejistom bol spomínaný Maďar (prezývka Ladislava Nagyho, pozn. autora.). Zahrať si s takými, resp. proti takým, kvalitným hráčom bol veľký zážitok a výborná hokejová skúsenosť,“ zaspomínal si starší z bratskej dvojice Rehákovcov.


Fotogaléria