Žilinskí odchovanci v KHL (1. diel)

Nedávno sme vám priniesli článok o odchovancoch žilinského hokeja, ktorí si zahrali v najlepšej lige sveta – NHL. Dnes sa pustíme do mapovania hokejistov so žilinským domicilom v Kontinentálnej hokejovej lige, považovanej za dvojku medzi elitnými hokejovými súťažami. Ako už viacerí tušíte, priekopníkmi sa v tomto smere opäť stali bratia Róbert a Ronald Petrovickí. Tentokrát si však prívlastok „prvý“ pripísal mladší Rony.

 Prvým žilinským rodákom i odchovancom v KHL sa stal, vtedy 31-ročný, Ronald Petrovický, ktorý pred sezónou 2008/2009 podpísal na sústredení v Liptovskom Mikuláši zmluvu s lotyšským tímom Dinamo Riga. Pôvodne bol mladší z bratskej dvojice Petrovických dohodnutý s ďalším účastníkom KHL Avtomobilist Jekaterinburg, ten však musel pre finančné problémy zo súťaže odstúpiť. V tíme z lotyšskej metropoly napokon odohral pod vedením slovenského trénera Júliusa Šuplera 30 stretnutí s bilanciou 2 góly, 3 asistencie a 49 trestných minút, keď väčšinou nastupoval v štvrtom útoku. Hoci mal kontrakt platný do konca sezóny 2008/2009, spoluprácu s Dinamom predčasne ukončil po vzájomnej dohode s vedením klubu. KHL sa dá s NHL porovnávať len veľmi ťažko, pretože v KHL sa hrá úplne odlišný hokej ako v Amerike. Kontinentálna liga je typická európska súťaž a bude jej trvať ešte niekoľko rokov, kým sa vyrovná zámoriu. V klube to však funguje na fantastickej úrovni, starajú sa o hráčov skoro ako v NHL a Riga je nádherné mesto, ktoré som si hneď obľúbil,“ vyjadril sa na margo kontinentálne súťaže mladší z bratov Pertrovických, ktorého spoluhráčom v Diname bol mladší z bratskej dvojice Hossovcov. Marcel vtedy patril nielen medzi hviezdy tímu z lotyšskej metropoly, ale celej súťaže.

V nasledujúcom ligovom ročníku nechýbala menovka „Petrovicky“ na dresoch Dinama opäť, no tentokrát si to do Rigy zamieril, vtedy 35-ročný, Róbert. Sezónu 2009/2010 síce začal v Dukle Trenčín, kde však odohral iba štyri zápasy, aby si ho do hlavného mesta Lotyšska povolal Július Šupler. V základnej časti absolvoval 34 zápasov s bilanciou 8 gólov a 11 asistencií, ku ktorým pridal 9 duelov (0+4) v nadstavbových bojoch. „Bez preháňania, bola to jedna z mojich najvydarenejších a najemotívnejších sezón v kariére. Najmä, vďaka pozitívnej diváckej energii, keď sme v play-off nečakane vyradili Petrohrad. Lotyšsko je veľmi kultúrna krajina, navyše, Riga je krásne mesto,“ zhodnotil svoje pôsobenie Róbert Petrovický, ktorý väčšinou nastupoval v útoku s Marcelom Hossom. V lete 2010 sa Róbert objavil v prípravnom kempe klubu HC Lev Poprad, ktorý ašpiroval na účasť v KHL, no napokon Výbor riaditeľov KHL jeho účasť v súťaži pre sezónu 2010/2011 neschválil. Petrovický sa tak napokon dohodol s fínskym KalPa Kuopio, za ktorý však odohral iba 13 stretnutí (2+5). Podľa jeho slov mu nevyhovoval herný štýl, ktorý sa zmenil po odchode českého spoluhráča Pavla Brendla do tímu Neftechimik Nižnekamsk. Onedlho sa spolu stretli opäť, no tentokrát v KHL a už ako súperi. Slovenský center sa vrátil na „miesto činu“ a jeho vizitka druhej „štácie“ v Diname znie: 20 zápasov v základnej časti (1+3) a 11 stretnutí v play-off (1+2).


Fotogaléria