Žilinčania boli „sondovať“ projekt Športového centra pri ZŠ v Trenčíne

 

Rozhýbať deti, prebudiť u nich pozitívne emócie a vytvoriť kladný vzťah k športu – to sú hlavné ciele projektu Centier športu pri základných školách, ktorý už úspešne funguje vo viacerých slovenských mestách. Športové centrum pri ZŠ je spoločným projektom SZĽH a príslušných samospráv. Okrem týždenného školského korčuliarskeho programu zahŕňa aj popoludňajšie športové aktivity v školských kluboch zamerané na všeobecnú športovú prípravu. Pod vedením akreditovaných Ambasádorov športových aktivít sa do aktivít zapájajú deti prvého stupňa ZŠ.

Pilotné športové centrum pri ZŠ začalo fungovať v roku 2018 v Trenčíne a práve tam sa vybrali na „výzvedy“ zástupcovia žilinskej samosprávy - vedúca Odboru školstva, kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja Mestského úradu v Žiline Ingrid Dolníková, poslanec a podpredseda Komisie športu Mestského zastupiteľstva v Žiline Róbert Kašša a Matej Franek z Referátu športu Odboru školstva, kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja MÚ v Žiline. S realizáciou projektu v podmienkach mesta Trenčín ich oboznámili prednosta Mestského úradu v Trenčíne Jaroslav Pagáč, vedúca útvaru školstva MÚ v Trenčíne Ľubica Horňáčková a projektový manažér Slovenského zväzu ľadového hokeja Michal Lečko. Okrem cenných informácii predstavili žilinskej výprave fungovanie projektu aj priamo v „teréne“, teda na zimnom štadióne.  

Mesto Trenčín a SZĽH začali spoločný projekt Športové centrum pri ZŠ realizovať na začiatku školského roka 2018/2019. Do školského korčuliarskeho programu pre žiakov 2. ročníka ZŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta sa postupne zapojilo viac ako 500 druhákov, ktorí okrem týždenného korčuliarskeho kurzu na zimnom štadióne P. Demitru absolvovali popoludňajší športový program pre žiakov 1. stupňa na svojich školách pod dohľadom ambasádorov športových aktivít. Samospráva sa na projekte podieľa financovaním odborného personálu, zabezpečením dopravy žiakov a bezodplatným poskytnutím ľadovej plochy na Zimnom štadióne Pavla Demitru. SZĽH, ktorý je garantom projektu, prispieva metodikou, prípravou trénerov cez akreditovaný školiaci program a zabezpečením výstroja (korčule, prilby a dresy). Zástupcovia mesta, základných škôl, detí a ich rodičov hodnotia projekt veľmi pozitívne. „Tréneri sa deťom venujú už od príchodu na zimný štadión - od správneho obutia korčúľ a nasadenia helmy, cez základný postoj na ľade a zvládnutie bezpečného pádu. Lekcie majú zábavnú formu, čo pomáha odbúrať prvotný strach,“ hovorí jeden zo zainteresovaných pedagógov.

Verme, že projekt Športového centra pri ZŠ bude v blízkej dobe spustený aj v Žiline.