VIETE, ŽE...

... pred tridsiatimi rokmi sa stal útočník Roman Kontšek prvým odchovancom žilinského hokeja, ktorého draftoval klub NHL? V roku 1990 si ho v 7. kole zo 135. miesta vybral Washington Capitals, no skúsiť šťastie v prípravnom kempe „Caps“ sa rozhodol až pred sezónou 1993/1994. Napokon si v najprestížnejšej lige sveta nikdy nezahral, no aj tak sa môže pochváliť úspešnou hokejovou kariérou.

Prvým zástupcom žilinskej hokejovej školy v NHL sa medzitým stal útočník Róbert Petrovický, ktorý 6. októbra 1992 nastúpil za Hartford Whalers proti Montrealu Canadiens. Svoj prvý gól v NHL zaznamenal 14. októbra 1992 do siete Ottawa Senators. V dresoch Hartford Whalers, Dallas Stars, St. Louis Blues, Tampa Bay Lightning a New York Islanders odohral v NHL spolu 210 zápasov, v ktorých zaznamenal 27 gólov a 38 asistencií.

Roman Kontšek a Róbert Petrovický sa do histórie žilinského hokeja zároveň zapísali ako prví odchovanci, ktorí štartovali na olympijských hrách. Stalo sa tak pri olympijskej premiére Slovenska na ZOH 1994 v nórskom Lillehammeri, kde napokon naša reprezentácia obsadila 6. priečku spomedzi dvanástich účastníkov turnaja.