So švajčiarskym legionárom Stanislavom Horanským

Odchovanec žilinského hokeja a bývalý mládežnícky reprezentant Stanislav Horanský sa už do sezóny 2012/2013 objavuje na švajčiarskych klziskách. Využili sme jeho „letnú“ prítomnosť v rodnom meste a trochu ho vyspovedali...

Pred uplynulou sezónou si podpísal dvojročnú zmluvu s účastníkom najvyššej švajčiarskej súťaže HC Ambri-Piotta, ale napokon sa v nej nedarilo ani tímu ani tebe. Mužstvo vyhralo iba tucet zápasov v riadnom hracom čase a nepostúpilo do nadstavbových bojov, ty si sezónu dohral v druhej najvyššej súťaži...  

Do Ambri-Piotta som išiel s tým, že sa pokúsim urobiť krok do najvyššej súťaže, ale ich spôsob hry mi vôbec nesedel. Prvých desať zápasov som hrával dosť, ale mužstvo zvíťazilo iba dvakrát a strieľali sme málo gólov. Bol to skôr ubojovaný hokej a nevedel som sa tomu tak rýchlo prispôsobiť.

Covid sa ti vyhýbal?

Nie, prekonal som ho vo februári a našťastie to bolo celkom v pohode. Mali sme ho dvadsiati z tímu naraz a dvakrát sme boli celé mužstvo v karanténe. Od polovice októbra sme hrali bez divákov, takže celá sezóna bola kvôli Covidu taká všelijaká a možno aj preto to v Ambri dopadlo so mnou tak ako to dopadlo.

Zabojuješ ešte o National League alebo ťa ostatná sezóna nadobro odradila?

Rozmýšľal som nad tým, ale už mám dvadsaťsedem rokov a už je ťažie hľadať si klub v najvyššej súťaži, keď som v podstate polovicu kariéry odohral v druhej lige. Samozrejme, že ma nevydarená sezóna trochu mrzí, ale na druhej strane som v Oltene spokojný. Mám tam pokojný život, hokej si určite viac užívam. V najvyššej lige je predsa len väčší tlak. Olten je približne 17-tisícové mestečko. S priateľkou chodíme na prechádzky, občas zájdeme do mesta. Vždy keď máme trochu voľna, tak väčšinou vybehneme na výlet niekam do hôr.

S priateľkou ste spolu už dlho, nechystáte svadbu?

S Katkou sme spolu už jedenásť rokov, takže sa k tomu pomaly blížime. (Úsmev). Pri tejto príležitosti jej chcem poďakovať za to, že mi vo Švajčiarsku vytvára rodinné zázemie, stará sa o mňa a všetko tam vydrží tak ďaleko od svojej rodiny.

Plánuješ vo Švajčiarsku aj svoju ďalšiu budúcnosť alebo rozmýšľaš o návrate na Slovensko?

Vo Švajčiarsku chcem zostať ešte zopár rokov. Ako sme hovorili, na možnosť pôsobiť v najvyššej súťaži to už asi nevyzerá, ale v druhej lige môžem ešte zopár rokov pohrať. Určite sa raz plánujeme vrátiť na Slovensko, ale neviem či to bude za päť či šesť rokov. Bude závisieť od toho ako sa mi bude dariť hokejovo alebo či sa mi po skončení kariéry naskytne nejaká dobrá pracovná príležitosť. Keď sa budem mať vrátiť na Slovensko, tak do Žiliny, doma je predsa len doma.

Už si rozmýšľal nad tým, čo po skončení aktívnej hráčskej kariéry? Neláka ťa pokračovať ako hokejový tréner?

Nemyslím si, že by som chcel pokračovať ako hokejový tréner, ale nikdy nehovor nikdy. Bol by som rád, ak by to bolo v oblasti športu, no časom uvidíme, ktorým smerom ma to zavedie a aké príležitosti sa mi vyskytnú.

Sleduješ dianie v žilinskom hokeji?

Samozrejme. Zápasy som síce naživo nepozeral, ale výsledky sledujem pravidelne. Zaregistroval som zmenu majiteľa klubu, či príchody nových hráčov. Viem, že sa „vlkom“ počas sezóny aj v play-off darilo, ale napokon im to vo finále nevyšlo. Držím palce, nech sa im návrat do extraligy podarí v nadchádzajúcej sezóne.

Vieš si predstaviť, že ťa na záver kariéry opäť uvidíme v žilinskom drese?

Pokojne by som kariéru dokončil v Žiline. To by bolo úplne fajn. Tak by som si to predstavoval.

 

 

Kto je Stanislav Horanský?

Dvadsaťsedemročný odchovanec žilinského hokeja pôsobí už od sezóny 2012/2013 vo Švajčiarsku, kde si vyskúšal najvyššiu juniorskú i seniorskú ligu, ako aj druhú najvyššiu seniorskú súťaž v krajine. Na svojom konte má okrem iného 18 zápasov v extraligovom drese MsHK Žilina (2012/2013), ako aj účasť na majstrovstvách sveta U20 v roku 2014. Slováci na šampionáte obsadili 8. priečku spomedzi 10 účastníkov a Horanský si na svoje konto pripísal v 5 zápasoch 1 gól a 1 prihrávku. Vo Švajčiarsku pôsobil v EHC Biel-Bienne, HC Ajoie,  i EHC Olten, aby pred ročníkom 2020/2021 podpísal dvojročnú zmluvu s účastníkom elitnej NL (National League) - HC Ambri-Piotta. Za bielo-modrých odohral 23 zápasov s bilanciou 1 gól a 4 asistencie, aby sa počas sezóny na vlastnú žiadosť vrátil do kádra účastníka druhej najvyššej ligy SL (Swiss League) - EHC Olten, s ktorým sa dohodol na trojročnej spolupráci.


Fotogaléria