Miloš Roman: Pamätám si, ako nás rodičia vozievali na žilinský štadión...

Dvadsaťjedenročný útočník Miloš Roman má za sebou úspešnú sezónu, keď sa s HC Oceláři Třinec tešil z majstrovského titulu v českej extralige a dobrými výkonmi sa prezentoval aj v národnom tíme Slovenska pri svojej premiére na seniorských majstrovstvách sveta. Rodák z Kysuckého Nového Mesta a odchovanec Třinca však nezabúda ani na svoje hokejové začiatky pod Dubňom.

„Pamätám si, ako nás rodičia vozievali na žilinský štadión, aj nejaké turnaje, ktoré sme odohrali v žilinskom drese. Do Žiliny sme vtedy okrem hokeja cestovali aj na krasokorčuľovanie a ďalšie športové tréningy. Na spoluhráčov z tej doby si nespomínam vôbec, bol som veľmi mladý. Akurát mi napadlo meno Mareka Korenčíka, s ktorým som neskôr hrával v mládežníckej reprezentácii, ale nemyslím si, že sme spolu nastupovali aj za žilinskú základku a prípravku. Naozaj to boli nízke ročníky a je ťažké si zapamätať všetkých. S trénermi je to rovnako, napríklad Žilinčana Róberta Reháka evidujem až z pôsobenia v reprezentácii U16,“ spomína Miloš Roman a pokračuje: „Na žilinskom „zimáku“ som si potom ešte niekoľkokrát zahral i zatrénoval. Keď „brácho“ hrával v Žiline, tak mi tréneri Škorvánek a Podkonický umožnili počas letnej prípravy pripravovať sa s „vlkmi“ na ľade. Aj s reprezentáciou som tam absolvoval dve či tri podujatia. Hrať na žilinskom „zimáku“ je pre mňa vždy špeciálne, pretože to mám kúsok domov a vždy ma mohla prísť povzbudiť rodina a priatelia.“

Zaujímalo nás, či sleduje dianie v žilinskom hokeji, resp. či si vie predstaviť, že by záver hráčskej kariéry strávil na zimnom štadióne, kde s hokejom začínal?  „Sledoval som pôsobenie „vlkov“ v prvej lige, pretože v Žiline hrá môj kamarát Matej Macek. Som s ním stále v kontakte, takže viem ako približne to v klube funguje. Viem, že boli až vo finále a mrzí ma, že v ňom neuspeli. Mali však výborný tím, kvalitné podmienky a vyzerá to, že žilinský hokej je na dobrej ceste,“ reaguje talentovaný útočník a pridáva aj odpoveď na druhú časť otázky: „Ťažko teraz niečo predpovedať, ale vylúčené to nie je. Nikto nevidí do budúcnosti a nikto nevie, čo bude ďalší rok. Určite by to však bolo niečo špeciálne. Naozaj je to kúsok domov a vedel by som si predstaviť, keby sme boli s bratom v jednom tíme. Uvidíme, čo budúcnosť prinesie...“

 

Kto je Miloš Roman?

Mladší z bratskej dvojice prešiel, rovnako ako brat Michal, všetkými mládežníckymi kategóriami v HC Oceláři Třinec i v slovenských reprezentačných výberoch. Na svojom konte má dorastenecký (2014/2015) i juniorský (2015/2016) titul majstra Českej republiky, dve účasti na MS U18 (2016, 2017) a tri na MS U20 (2017, 2018, 2019). V roku 2017 si ho v CHL Import Drafte v 1. kole zo 6. miesta vybral tím Vancouver Giants zo zámorskej juniorskej súťaže WHL. Počas troch sezón zostal verný „obrom“, za ktorých odohral 189 zápasov s bilanciou 68 gólov a 89 asistencií. Pred sezónou 2020/2021 sa vrátil do Európy, aby si obliekol seniorský extraligový dres „oceliarov“ a hneď sa tešil z majstrovského titulu! V základnej časti odohral 34 zápasov (7 gólov + 5 asistencií), ďalších 16 duelov (2+1) pridal v play-off. Na MS 2021 v Rige sa premiérovo objavil v seniorskom reprezentačnom drese, keď na šampionáte odohral 7 stretnutí (0+1).

V hokejovom prostredí sa pohybuje aj jeho, o dva roky starší, brat Michal. Bývalý slovenský mládežnícky reprezentant, účastník MS U18 (2015) a MS U20 (2018) sa rovnako môže pochváliť dorasteneckým (2014/2015) i juniorským (2015/2016) titulom majstra ČR, ktoré získal s HC Oceláři Třinec. V sezóne 2015/2016 sa dokonca v piatich dueloch objavil v seniorskej zostave „oceliarov“. Do slovenskej extraligy naskočil v sezóne 2017/2018 v drese MsHK DOXXbet Žilina, v ktorom odohral 61 stretnutí s bilanciou (0+3). Spolu doposiaľ absolvoval v domácej najvyššej súťaži 172 zápasov s bilanciou 14 kanadských bodov za 1 gól a 13 asistencií. Okrem Žiliny vo farbách HKM Zvolen, HK 32 Liptovský Mikuláš, HC Banská Bystrica a HC Nové Zámky. Okrem mládežníckych výberov si trikrát zahral aj seniorský národný tím, za ktorý v jednom prípade skóroval. 

 

Snímky Marika Macušová


Fotogaléria